A hitközség friss hírei

Képes purimi beszámoló

Hála az Örökkévalónak ebben az évben is egy vidám ünnepet tarthattunk a négy מ micva jegyében. Az előírásoknak megfelelően a תענית אסתר elmúlta után nem késlekedve, a hagyományos dallamokkal R. Kesztenbaum Áron Cvi felolvasta Eszter-tekercsét. A felolvasás után pedig a hallgatóság süteményekkel és Hitközség híres szilvapálinkájával törhette meg a böjtöt.

A Hitközség dísztermében R. Bleich Jákov Dov rabbi közössége kezdte meg a mulatságot, a Hanna feletti különteremben pedig R. Adler Jehosua rabbi vezetésével a Tikva tanulói ünnepeltek, így aztán az Orthodoxia központi épületei a Dob utcától a Kazinczy utcáig a purimi vidámságtól voltak hangosak. Mindeközben pedig a MAOIH többi imaházában is ünnepeltek.

Purim reggel a legkorábban az Alma utcai imaházban olvasták fel Eszter-tekercsét, R. Hegedűs Saul gondolva ezzel azokra a hittestvéreinkre is, akiknek 8 óra után esetleg már munkában vagy iskolában kellett lenniük. A Kazinczy utcai Sász Chevra reggeli imáján számosan megjelentek a neológ közösségekből is, akik így kívánták kifejezni szolidaritásukat Hitközségünkkel, azokkal szemben, akik az autonómiánkat hamis és képmutató indokokkal támadják.

Purim délután négy órától ünnepi lakomát rendeztünk a Dob utcai díszteremben, ahol R. Fischer Jiszráél olvasta fel még utoljára a Megilát azoknak, akik esetleg nem hallották volna még napközben. A felnőttek a gyönyörűen megterített külön női és férfi asztaloknál élvezhették a finomabbnál finomabb fogásokat, míg a jelmezes gyerekek a Hanna különtermében vehettek részt izgalmas programokon, melyekből ott sem maradtak ki az ízletes falatok. A dísztermi lakomát élő zene kísérte.

Köszönettel tartozunk a szervezőknek és a résztvevőknek, s kívánjuk, hogy ádár hónap maradék napjaiban is sokasodjanak örömeink!

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.