A hitközség friss hírei

„Ráv Singer nem ment el Budapestről, csak nincs Budapesten”

Ráv Singer Jákov Joszef jorcájtja

Chesván hónap 8-án van Ráv Singer Jákov Joszef egykori orthodox főrabbi jorcájtja. 

Ma már csak kevesen maradtak, akik még tudják, hogy Ráv Jákov Joszef családja nem csupán régi magyarországi, de komoly pesti orthodox gyökerekkel rendelkezik. Édesapja, Ráv Singer Jehuda Dov (1907–1971) a Tájrász Emesz igazgatója, majd a Dessewffy utcai „Bikur Cholim” zsinagóga rabbija volt. Tóra-tudós család sarja volt, Ráv Jehuda Dov anyai nagyapja frauenkircheni rabbi, Ráv Mose Simon Levy (1861–1940) volt. 

A vészkorszak után néhány évvel később Ráv Jehuda Dov családjával együtt a Szentföldre vándorolt ki, ahol Givát Smuél rabbija lett. Termékeny író volt, aki saját műveinek megalkotása mellett időt szakított nagyapja, Ráv Mose Simon írásainak a rendezésére is. A művek nagy részét fia, Ráv Jákov Joszef rendezte sajtó alá az alábbi címeken, zárójelben a témákkal: זיו המצוות (ביאורי המצוות לפי ספר החינוך), זיו המנהגים (שורשי המנהגים וביאורם), זיו השבת (פירושים וביאורים בגודל קדושת השבת והלכות שבת), הגדה של פסח זיו המנהגים (פירושים על הגדה של פסח).

Ráv Jákov Joszef édesanyja, Rebecen Cháná Rejzl (1907–1995) is a Tóra világának előkelő házából származott. Anyai nagyapja Pest híres saktere, Ráv Kohn Mordecháj (1869–1931) volt. Ráv Mordecháj híres volt Tóra tudásáról és szeretetéről, hogy nem csak a fővárosi orthodox vágás feje volt ő, de a Kazinczy utcai nagyzsinagóga kiváló előimádkozója és az Orthodox Sász Chevra előadója is.

Ráv Jákov Joszef 1939-ben látta meg a napvilágot és a szent Tan alapjait a családi otthonban szívta magába. A Szentföldön az erlaui (egri) אהל שמעון majd a חכמי לובלין jesivákban tökéletesítette tudását, s apja halála után ő vette át a Givát Smuél-i rabbiszéket. 1991-ben eredetileg a Wesselényi utcai מסורת אבות iskolába hívták meg, hogy a diákok vallási előmenetelét segítse, azonban két éves itteni működése alatt méltó módon kiérdemelte a „pester ruv” címet, hiszen az iskola mellett az egész orthodox hitközség kiváló kezekbe került, sok akkori fiatalt terelt vissza a Tóra igaz útjára.

Ráv Singer habár csupán két évig állt a hazai orthodoxia élén, áldásos működését még sokáig érezni lehetett, ahogy a főrabbi távozása után nem sokkal a Szombat Magazinban Lajtai Péter Benjámin fogalmazta: „Singer Rabbi nem ment el Budapestről, csak nincs Budapesten.” 

2015-ben hunyt el, sírja a jeruzsálemi הר המנוחות-on található. Emlékéből fakadjon áldás!

Ráv Singer beszédet tart a Kazinczy nagyzsinagóga udvarán.
A képért köszönet Lózsy Tamásnak.

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.