A hitközség friss hírei

A margittai Ráv Smuél Zálmán emléknapja

Ráv Weinberger Smuél Zálmán jorcájtja

A polgári naptár szerint idén december 8-ára esik a híres margittai rabbi, Ráv Weinberger Smuél Zálmán (1860–1933) évfordulója, kiszlév 14.

A 20. századforduló Erdélyének egyik kimagasló Tóra-oszlopa volt, aki évtizedeken át mutatta a helyes utat zsidók ezreinek.

Kerek negyven éven keresztül volt Margitta rabbija, pontosan annyi ideig, mint áldott emlékű apja, Ráv Weinberger Jehosua Áháron Cvi, a שו”ת מהריא”ץ könyv szerzője.

Halála hirtelen csapott le a szentéletű rabbira, aki péntek este még emelkedett hangulatban fogyasztotta vacsoráját, ám bencsolás közben hirtelen kihullott kezéből a becher és többé már nem nyerte vissza eszméletét, még sábeszkor visszaadta lelkét az Örökkévalónak. Másnapi temetésén, még a búcsúztatók előtt az elöljáróság arról döntött, hogy utódjául nőtlen fiát, Ráv Mordecháj Ezriélt választják meg, akit a nagy jesiva ifjai azon nyomban mint ros jesivát be is iktattak.

Az első heszpedet Ráv Jehosua Pinchász fia, széplaki rabbi mondta, akit veje, Ráv Mordecháj Tasnádi rabbi, a שו”ת מהר”ם בריסק szerzője, majd egy sor kiválóság követett.

Emlékéből fakadjon áldás!

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.