A hitközség friss hírei

Bríszt tartottak Bodrogkeresztúron Reb Sájele évfordulóján

Idén május 4-ére esik Reb Steiner Sájele (1851–1925), a bodrogkeresztúri rebe, évfordulója, ijár 3.

A liszkai cádik, a אך פרי תבואה szerzőjének a tanítványa volt. Mestere, Reb Hersele, aki édesanyja egy távoli rokona volt bár őt kívánta örökségébe, ám ő a békesség kedvéért saját haszid udvart alapított Bodrogkeresztúron.

Bészmedrese és otthona vándor zsidók tízezreinek jelentette az oázist a sivár sivatag közepén, mert Reb Sájele híres volt vendégszeretetéről és a szegények gyámolításáról,  melyekről történetek százait mesélik ma is a haszid közösségekben.

Jóllehet könyvet maga nem írt, sőt magától még csak nem is magyarázott Tórát, azonban azt mondták, hogy akik szájából hallották felolvasni a liszkai cádik egy-egy csavaros magyarázatát, azok rögtön megvilágosodtak, s számukra megnyíltak a Tóra legmélyebb titkainak ajtajai is.

Mai jorcájtján brísz ünnepséget is tartottak Bodrogkeresztúron, ahol a holokauszt után ez volt a hatodik ilyen alkalom, az elmúlt több mint hetven évben pedig az első. A 12 éves fiú, Jákov Bleich ukrán főrabbi közösségébe tartozik, akik a háború kitörése óta Budapesten, az Orthodox Hitközség segítségével élnek. A fiúnak bár csak az édesanyja zsidó, az utóbbi években nagyon aktívan el kezdett tanulni a zsidóságról, már ciceszt is hord. Nem oly régen volt a születésnapja, mire egy elektromos rollert kért. A kívánság Bleich rabbi fia fülébe is eljutott, aki azt mondta, hogy szívesen teljesíti a kívánságot, ha a fiú hajlandó megcsinálni a bríszét. A fiú ebbe örömmel beleegyezett, s kérte, hogy minél előbb vegyék fel Ávrohom szövetségének kötelékébe. Az örömteli nap ma volt Keresztúron. A fiú az Ávrohom Jesáje héber nevet kapta. Mazal tov!

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.