Szeretetotthon

Alma utcai Orthodox Szeretetotthon
Cím: 1122 Budapest, Alma utca 2.
E-mail: almaotthon@maoih.hu

Az Orthodox Hitközség Szeretetháza az egykori, 1920-ban alapított Bíró Dániel Kórházának a kiegészítése volt, mely a Városmajor utca 64–66. szám alatt állt. Az orthodox ellátórendszer fejlődésének egyik utolsó állomása volt a Szeretetház kibővítése egy új pavilonnal a telek Alma utcai felén. 1937. január 10-én adták át a rendeltetésnek a kert felől kétemeletes modern stílusú házat, amely Fejér Lajos kormányfőtanácsos és Grünwald Miksa építészek tervei alapján épült. Az épületről az alábbi tömör leírást közölték:

„Tiszta, világos, szellős lakosztályok, központi fűtéssel és melegvízellátással felszerelve az egész épület, ragyogó csempékkel kirakva, fehér bútorzatával várta a felavató ünnepélyre egybegyült vezetőséget. […] Ebben a szeretetházban – úgymond – nyugodtan, minden gondtól mentesen élhetik le öreg napjaikat Tóra-tanulásban és vallásosságban.” („Az uj orthodox Szeretetház”, Zsidó Ujság, 1937. 13. évf. 1. szám, 5.)

Ennek a pavilonnak a földszintjén rendezték be az a Szeretetház imaszobáját is, mely egy nagyobb és egy kisebb teremből állt, előbbiben a férfiak imádkoztak, míg utóbbiban nők, illetve itt tartották a kidusokat is, – a két helyiséget egy rácsos, elfüggönyzött ablak kapcsolta össze. Az imaházat a bentlakókon kívül a környékbeliek is használják.

Sajnos a vészkorszak eseményei beárnyékolták az intézmény múltját. A nyilas csapatok többször is be akartak törtni a Szeretetotthonba, de a Nemzetközi Vöröskereszt delegátusa, illetve a budapesti rendőrség ezt megakadályozta, és az épületben továbbra is 90 idős ápolt maradt. 1945. január 19-én este megjelent a kerületi nyilas csőcselék, amely a férfiakat a helyszínen végezte ki, a nőket pedig a Szamos utca városmajori oldalában lőtték agyon, miközben az orosz csapatok már a Szent János korháznál voltak az utca végén.

2020 őszén, a felújítás első ütemének lezártával a zsinagógát átköltöztették a komplexum részét képező régebbi villaépületbe. A méltóbb helyre került imaházat így a Városmajor utca felől U-alakban körbeölelt kertből lehet megközelíteni egy elegáns lépcsősoron keresztül, egy négyoszlopos portikuszon át. A tágas és fényes terű zsinagógát rézcsillárok üvegfüggős karjai világítják meg, a Tóra-szekrény, bima és az előimádkozó asztala a régi, megszokott berendezés részei.

A Szeretetotthon jelenleg felújítás alatt áll, ezért a munkálatok befejezéséig újabb lakókat nem tud fogadni.

Intézmények, szolgáltatások
A hitközség által üzemeltetve
  • /