A hitközség friss hírei

„Világosságot csinálj a bárkának”

Noách (1Mózes 6:9–11:32.)

„Ezek Noé nemzetségei. Noé igaz, feddhetetlen férfi volt a nemzedékében […]” (1Mózes 6:9.) – Miért áll kétszer a mondaton belül Noé neve? Tudjuk, hogy a héber betűknek számértéke is van. Noé – נח – nevének számértéke 58. Ha megnézzük a kronológiát, Ábrahám 58 éves mikor Noé meghal. A mondatot tehát úgy is értelmezhetjük: „Ezek Noé nemzetségei. נח 58 évet volt egy igaz feddhetetlen férfi nemzedékében” – ez pedig Ábrahám volt.

„Világosságot csinálj a bárkának […]” (1Mózes 6:16.) RáSI erre két magyarázatot hoz: vannak  akik azt mondják, hogy ez ablak volt, mások szerint  drágakő, egy világító kő volt. Mi itt a vita? A וירא hetiszakaszában úgy áll: „[…] ne tekints hátra […]” (1Mózes 19:17.), mert aki nem saját érdemében menekül meg, hanem úgy mint Lót, aki Ábrahám érdemében lett megmentve, az nem érdemes arra, hogy lássa a gonoszok pusztulását. Szakaszunk elején RáSI két magyarázatot hoz: „Noé igaz, feddhetetlen férfiú volt nemzedékében […]” (1Mózes 6:9.), vannak akik ezt érdemre magyarázzák, vannak akik nem. Íme, itt nálunk az, hogy mit jelent ez a szó, hogy „Világosságot csinálj a bárkának” – ettől a vitától függ. Akik azt mondják, hogy ablak volt, szerintük Noé a nemzedékében feddhetetlen volt, hogy még abban a romlott generációban is cádik tudott maradni, ezért láthatta a gonoszok pusztulását. Akik azt mondják, hogy csak az ő nemzedékében volt feddhetetlen, s Ábrahám generációjában meg sem lett volna említve, azok szerint ez egy világító kő volt, hiszen Noé nem láthatta a gonoszok pusztulását (עדות ביהוסף).

„És cselekedet Noé mind a szerint, amint megparancsolta neki az Örökkévaló.” (1Mózes 7:5.) RáSI szerint ez a bárkába való jövetelt jelenti. Meg kell értenünk, hogy miért számít ez dicséretnek, hiszen muszáj volt megtennie. A 6. fejezet 14. mondatában amikor az áll: „készíts magadnak bárkát gófér fából” azt kérdezi RáSI, hogy miért pont ezt a menekülést választotta neki az Örökkévaló? Válasza, hogy az emberek lássák Noét 120 évig foglalkozni a bárka építésével. Kérdezték tőle mi ez, mit építesz? Noé pedig válaszolt: az Örökkévaló özönvizet fog hozni a földre, el fogja pusztítani a világot. Talán ettől jó útra térnek. Viszont, amikor látta, hogy a generáció fiai ettől sem térnek le bűnös útjukról gondolhatta volna azt Noé, hogy más úton is meg tud majd menekülni. Ő azonban nem változtatott, hanem úgy tett ahogy az Örökkévaló parancsolta (Rabbi Chájim Ávrahám Ornstein).

Gut sábesz, Paskesz Zev

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.