Tanítások, törvények, beszédek

Főzés

A szombati főzés tilalma elsősorban a kli rison-ra, az „első edényre” vonatkozik, azaz arra az edényre, amely a tűzhelyen áll. Ebben az edényben tovább fő az étel miután már levettük a tűzhelyről, amennyiben hőmérséklete meghaladja a 40 °C-ot. Ügyeljünk arra, hogy ne tegyünk bele semmilyen zöldséget vagy fűszert, és ne is öntsük át a forró levet más edénybe, mert az is főzésnek minősülne.

A kli séni-ben („második edényben”) már általában nem fő az étel, azonban vannak olyan ételféleségek, melyek elkészítéséhez elegendő a második edény hője is. Ez okból szigorúbban vesszük a kli séni használatát, és az abban lévő még forró ételbe nem teszünk főni való dolgot, legfeljebb fűszereket vagy vizet adhatunk hozzá.

A kenyérpehely, vagy kruton hiába készült sütéssel, mégis megfő, ha forró lébe tesszük, ezért ha az előttünk lévő forró leves tányérja kli séninek számít, akkor nem tehetjük bele. Ha a tányér kli slisi, azaz harmadik edény, akkor bele tehetjük.

A „skedéj márák” avagy „mándelách” nevű levesbetétet forró olajban sütik ki, ami egyben főzésnek is minősül. Ezért beleszórhatjuk a forró levesbe, hiszen már nem fő tovább.

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.