Zsinagógák

Teleki téri stiebel

Cím: 1086 Budapest, Teleki László tér 22.
Telefon: +36 (20) 351 5893
E-mail: info@telekiter.com
Web: www.telekiter.hu
Rabbi: Hurwitz Solom
Előimádkozók: Horovitz László, Lefkovics Kornél
Elnök: Mayer Gábor
Imaidő: szombatonként 9 órától

A Teleki tér 22. alatti bérház udvarából nyíló stiebel, jelenleg az ország egyetlen szefárd rítusú (nuszách szfárád) orthodox imaháza, az úgynevezett „csortkovi” zsinagóga. Az imaház a mai Ukrajna területén található Czertków (Csortkov) városkáról kapta nevét, ugyanis onnan származhattak el az imaházat alapító haszidok.

A több mint 100 éve épült lakóház földszintjén berendezett egyszerű imaházba körülbelül 50 férfi és 30 nő fér el, természetesen egymástól függönnyel elválasztva. Eleinte főleg a piaci árusok látogatták az imaházat, majd a háború után, amikor a kereskedők temploma és a Zsibárus házban (Magdolna u. 44.) működő zsinagóga megszűnt, azoknak a maradék közössége is ide kezdett járni. Eleinte a tudós Lichtmann Navhman, majd veje, Lebovics József látta el a rabbi teendőket, kántorként a zsinagóga szép hangú, tanultabb és vallásos tagjai (Zenner Nándor, Gold Vilmos és mások) tevékenykedtek. A gyülekezet vezetője Koltai József nyugdíjas hitoktató, majd a Glaser-fivérek vállalták magukra. A mindennapos imádkozás mellett minden hónap végén tartottak Szombatbúcsúztató halvacsorát (sálesüdeszt).

Berendezési tárgyai a padsoroktól a Tóra-szekrényig, a megalapítástól kezdve mind a mai napig megegyeznek. A Tóra-olvasó asztalt, ahol ma lejnolnak (Tórát-olvasnak), a Dobozi utcai templomból hozták el, miután azt megszűnt. A falra eredetileg a Somér Jiszraél… kezdetű ima volt felírva, de a templom beltéri festése során azt lefestették, s miután nincs meg a sablon, azt oda már nem tudták visszahelyezni.

Intézmények, szolgáltatások
A hitközség által üzemeltetve
  • /