Temetők

Csucsor (Gránátos) utcai temető

Cím: 1108 Budapest, Csucsor utca 12.
Gondnok: +36 (1) 351 0525

Budapest egyetlen ma is működő orthodox izraelita temetője található a Csucsor (korábban: Gránátos) utcában. A temető 1927-ben nyílt meg, ekkor alakították ki a hármas osztású szertartási házat, ahol bal oldalt a férfiak, jobb oldalt pedig a nők mosdatása, illetve öltöztetése történik, középen pedig a ravatalozó helyiség található.

A zsidó előírásoknak megfelelően a sírok nincsenek kővel lefedve, itt kizárólag felhantolt sírokkal találkozhatunk. A budai vérengzés során 1945 januárjában magyar nyilasok által a Városmajor utcai kórházban meggyilkolt emberek emlékhelye is a temetőben található. A temetőben számos rabbinagyság nyugszik, mint például Blum Ben-Cion berettyóújfalui rabbi, Czitron József és Weisz Márton budapesti orthodox főrabbik stb.

Csörsz utcai temető

Cím: 1123 Budapest, Csörsz utca 55.
Gondnok: +36 (20) 291 1548

A budai oldal legrégebbi zsidó temetője a Csörsz utcai orthodox temető. 1883-ban említik először a hitközségnek adományozott területet, de a rendszeres temetések csak az 1890-es években kezdődtel el. A kezdetekkor több orthodox család sírkövét is ide hozták át a régi budai temetőkből, melyeket a sírkert távolabbi sarkában találhatjuk.

A temetőben kizárólag héber nyelvű sírkövek találhatók. A temetőt középen egy út szel ketté, mely elválasztja a nők és a férfiak sírjait is. A temetőnek külön bejárata van a kohaniták (papi leszármazottak) számára.

A Csörsz utcai sírkertben csak fővárosi lakosok nyugszanak, ezért sajátos keresztmetszetét adja a régi Budapest izraelita polgárságának. Több rabbinagyságot is találunk itt, mint Ráv Reich Jákov Koppel orthodox főrabbit és felsőházi tagot, sógorát, egyben utódját Ráv Sussmann Mordekháj Efrájim Fischl rabbit, Ráv Eckstein Ávrahám Eliezer dájánt stb. De itt nyugszanak a Hitközség világi vezetői is, az óbudai Freudiger-család tagjai is.

Intézmények, szolgáltatások
A hitközség által üzemeltetve
  • /