Oktatás

Wesselényi Utcai Családi Bölcsőde, Bölcsőde, Óvoda és Általános Iskola

Cím: 1075 Budapest, Wesselényi utca 44.
Elérhetőség: +36 (1) 413 0137
E-mail: info@wesselenyiiskola.hu
Web: www.wesselenyiiskola.hu
Igazgató: Gubis Csaba

A Pesti Izraelita Hitközség megbízására Freund Vilmos építészt tervei nyomán 1896-ban adták át a ma is álló, korszerű iskolaépületet a Kertész utca és Wesselényi utca sarkán, melyet nagyméretű, zsinagógai funkciót is ellátó díszteremmel is felszereltek. Az 1919/20-as tanévben itt indult el az ország első zsidó gimnáziuma, mely az 1923/24-es tanévtől kezdve a Szent Domonkos (ma: Cházár András) utca és Abonyi utca sarkán időközben felépült új izraelita fiú- és leánygimnáziumban (ma: ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium) működött, s az épületben csak az alsóbb iskolák maradtak.

1944 november végétől a Wesselényi iskola a budapesti nagygettó határépületévé vált. Az épület mentén lett kialakítva a december 10-én lezárt gettó négy kapujából az egyik, a keleti kapu. Az iskolaépületben szükségkórházat alakítottak ki. A gyógyszereket a Nemzetközi Vöröskereszt próbálta meg biztosítani. A gettó falait 1945 január 18-án hajnalban itt törte át a Vörös Hadsereg.

A hatalmas veszteségek után hamarosan újraindították az oktatást a Wesselényi iskolában is, ami 1948-ig folyhatott, amikor – akárcsak a többi felekezeti iskolát – az állam bezáratta. Ezután évtizedekig szakmunkásképző intézet működött a falak között. 1955-ben az épület falán helyezték el a gettó-emléktáblát, melynek a szövege a következő: „Mindazok emlékének / akik a gyilkos fasizmus áldozatai lettek / Mindazok hálájaképpen / akik a felszabadító szovjet hadseregnek köszönhetik új életüket / A gettófalak lerontásának tizedik évfordulóján / állította a VII kerület lakossága”.

1990-ben új fejezet kezdődött az épületben, ekkor nyitotta meg kapuit az Amerikai Alapítványi Iskola Maszoret Ávot. A rendszerváltást követő első zsidó iskola közel 500 diákkal kezdte meg működését a kanadai Albert Reichmann és amerikai David Moskovits nagyvonalú felajánlásának köszönhetően. Időközben az iskola fenntartását a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség vette át és kezeli azóta is, akik az itteni gyermeknevelést bölcsődei és óvoda funkcióval is kiegészítették. Ahogy az iskola neve (Maszoret Ávot) is mutatja, az itt tanító pedagógusok az ősi zsidó tradíciók szellemében nevelik a diákokat a modern életnek megfelelően felszerelt épületben.

Intézmények, szolgáltatások
A hitközség által üzemeltetve
  • /