Mikve

Cím: 1075 Budapest, Kazinczy utca 16.
Nőknek: +36 (20) 448 0164
Férfiaknak: +36 (1) 351 0524

A zsidó családi élet egyik alappillére a táhárát hámispáchá, vagyis a rituális tisztaság. A rituális fürdő, a mikve építésének bonyolult szabályait, feltételeit a Talmud Mikvaot traktátusa részletezi. A rituális megtisztuláshoz használható víznek természetes eredetű élővíznek kell lennie, tehát állóvíz, mint a tó nem alkalmas mikve kialakítására, de folyó már igen. A Kazinczy utcai mikvéket egyaránt táplálja az épület tetején gyüjtött esővíz és az udvaron található fúrtkút forrásvize is.

Használata asszonyoknak az esküvőtől kezdve a havi tisztulást követő hét tiszta nap után, férfiaknak reggelente, illetve az ünnepnapok előtt szokás. Előírás továbbá az újonnan vásárolt konyhai eszközök használat előtti megmerítése is.

A telket a Budapesti Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség 1923-ban vásárolta meg azzal a céllal, hogy modern rituális fürdőházat építtessen fel. A mikve megvalósítására többféle terv is készült, míg végül a hitközség 1928-ban egy art deco stílusút választott ki, mely terv a leginkább harmonizált a közeli központi orthodox zsinagóga homlokzatával. A lakóházzal egybekötött rituális fürdő 1930-ban kezdte meg működését külön női- és férfirészleggel, valamint edénymerítő helyiséggel. A női részleg 2004-ben teljes körű felújításon esett át, melynek következtében a világ egyik legigényesebb rituális fürdőjévé válhatott.

Intézmények, szolgáltatások
A hitközség által üzemeltetve
  • /