A hitközség friss hírei

A Holokauszt ártatlan áldozataira emlékezünk

וְנָֽתַתִּ֨י לָהֶ֜ם בְּבֵיתִ֚י וּבְחֽוֹמֹתַי֙ יָ֣ד וָשֵׁ֔ם ט֖וֹב מִבָּנִ֣ים וּמִבָּנ֑וֹת שֵׁ֚ם עוֹלָם֙ אֶתֶּן־ל֔וֹ אֲשֶׁ֖ר לֹ֥א יִכָּרֵֽת:

„Adok nekik házamban és falaim közt emléket és nevet, jobbat fiaknál és leányoknál,
örökké tartó nevet adok neki, mely ki nem írtatik.” (Jesájá 56:5.)

Az Izraeli Főrabbinátus kezdeményezésére Izrael Államban 1951 óta minden évben egy héttel Peszách ünnepe után, niszán hónap 27-én tartják a Jom háSoát, vagyis a Holokauszt emléknapját.

Idén, az 5782-es évben niszán 27-ike április 27. estétől, április 28. estéig tart. Ezen a napon elpusztított családtagjainkra, felmenőinkre, barátainkra és szomszédainkra emlékezünk. 

A második világháborúban mintegy hatmillió ártatlan embert – az újszülött csecsemőtől, az életerős fiatalokon át az munkában megőszült aggastyánokig –, azért pusztítottak el, mert zsidó származásúak voltak, mert a Tórát olvasták, azt a Szent Iratot, melyet az Örökkévaló adott át őseiknek, s melyből a világ népei megtanulhatták – volna – az univerzális törvényt:

 וְאָֽהַבְתָּ֥ לְרֵעֲךָ֖ כָּמ֑וֹךָ

„Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat.” (3Mózes 19:18.)

Emlékezzünk ma áldott emlékű Mártírjainkra, s emlékeztessük a világot, hogy soha többé ne történhessen meg ilyen Égbe kiáltó igazságtalanság, tragédia senkivel sem!

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.