A hitközség friss hírei

A nyitrai rabbi önfeláldozása

Ráv Ungár Smuél Dávid jorcájtja

A polgári naptár szerint idén március 2-ára esik a híres nyitrai rabbi, Ráv Ungár Smuél Dávid háLévi (1885–1945), évfordulója, ádár 9.

Régi tudós családból származott, apja, Ráv Joszef Mose pöstyéni rabbi volt, akitől a Tóra alapjait is elsajátította, ám sajnos még bármicvó kora előtt árvaságra jutott. A megüresedett szülői házból Eperjesre került, ahol nagybátyja, Ráv Fischer Noách Báruch vezette a jesivát, majd onnét Hunfalvára ment, ahol a neves Ráv Rosenberg Smuél rabbi mellett tökéletesítette a tudását.

Fischer rabbi lányát, Mirjám Leát vette feleségül, s még 21 éves korában Korompára választották rabbinak, ahol jesivát alapított. Öt évvel később a jóval prosperálóbb nagyszombati hitközséghez hívták rabbinak, ahol 15 évet működött.

1931-ben Nyitrára költözött, ahol a térség legnagyobb jesiváját vezette, ahol időnként 300 bócher is tanult. Ráv Ungár kitartásának hála nyitrai jesiva a vészkorszak utolsó működő Tóra-háza volt.

A deportálások elől sikerült elbujdosnia, ám mivel a szorult helyzete ellenére is megtagadott magától mindenféle nem kóser ételt, végül szervezete nem bírta tovább az éhezést és קידוש השם-mel távozott az élők sorából.

Emlékéből fakadjon áldás!

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.