A hitközség friss hírei

Áv hó 9–10. az Alma utcai imaházban

Az alábbiakban Hegedűs Pál értesítőjét olvashatják az Alma utcai imaház imarendjének alakulásáról:
„Szombaton Sabat Chazon lesz, Jesajahu könyvének kezdő látomását olvassuk a romlásról. A hetiszakasz az ötödik könyv első fejezeteiből áll: Devarim. Szokás szerint 9-kor imádkozunk. Szombat este és vasárnap gyászböjt. Hétfő este 7-kor tanulunk az Alma utcában, elkezdjük a Talmud Táánit kötetének 3. fejezetét, előképzettség nélkül bárki jöhet.
Most pedig jöjjön egy rövid összefoglaló a tisabeávi imaidőkről és arról, hogy a szombat utáni böjt milyen imarendbeli változásokat jelent:
Naplementekor kezdődik a böjt, addigra be kell fejezni a sálesideszt is.
Szombat kimenetelekor mondjuk el a „barukh hámávdil bén kodes lechol” rövidítést, utána jöjjünk a zsinagógába, ahol 21:25-kor kezdődik az esti ima. Az amidában mondjuk a szokásos szombat esti „áta chonántanu” betoldást a negyedik áldásban. A megilat écha felolvasása előtt pedig közösen mondunk „boré meoré haés” áldást a gyertyára.
Másnap reggel 8-tól talit és tfilin nélkül imádkozunk, a gyászimák kb. 8:45-kor kezdődnek és kb délig fognak tartani. Néhánynak lesz majd magyar fordítása is és néhányat értelmezni is fogunk. Közös délutáni és esti ima nem lesz. A Kazinczy-ba lehet pl menni (a délutáni imához már veszünk talitot és rakunk tfilint). Este a böjt végén „boré peri hágafen”-t valamint a rendes „hámávdil bén kodes lechol” áldást is mondjuk és szokásos módon lehet is inni a  borból.
Hámakom jenáchem etchem betoch sear ávélé Cijon Virusalájim!”
MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.