A hitközség friss hírei

Friss Nobel-díjasaink immáron a Corvin-lánc kitüntetettjei is

Karikó Katalin és Krausz Ferenc, két Nobel-díjas tudósunk vehette át idén a Magyar Corvin-lánc kitüntetést. Az elismerést Sulyok Tamás köztársasági elnök adta át a Sándor-palotában. A Magyar Corvin-lánc kitüntetést Klebelsberg Kunó kultuszminiszter elgondolása alapján alapították 1930-ban. A díjat ötvennyolc év után honosították újra, azóta háromszor adták át.

A Magyar Corvin-láncról és a Magyar Corvin-lánc Testületről szóló 2023. évi XLIX. törvény rögzíti: Magyar Corvin-lánc kitüntetés (a továbbiakban: Corvin-lánc) a magyar tudomány és művészet, valamint a magyar oktatás és művelődés fellendítése terén szerzett kimagasló érdemek elismerésére szolgál.

 

2024 június 18. – Corvin-lánc kitüntetés átadása Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díjas magyar tudósoknak – az esemény képei.

(Fotó: Sulyok Tamás hivatalos FB oldaláról)

A két kitüntetett minden tekintetben rászolgált az elismerésre.

A szolnoki születésű Karikó Katalin Nobel-díjas, a Magyar Szent István-renddel kitüntetett, Széchenyi-díjas kutatóbiológus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák orvosi technológiájának kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó biokémikus. A 2023-as fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat Karikó Katalin és Drew Weissman kapták megosztva biokémiai felfedezéseikért, amelyek lehetővé tették egy hatékony mRNS-alapú vakcina kifejlesztését a Covid19 ellen.

Krausz Ferenc Mór városában látta meg a napvilágot, jelenleg Németországban élő és kutató Nobel-díjas, In memoriam Gábor Dénes-díszokleveles fizikus. Számos tudományos intézet, köztük az Osztrák Tudományos Akadémia tagja, az MTA külső tagja és a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója. 2023-ban Pierre Agostini és Anne L’Huillier kutatókkal megosztva fizikai Nobel-díjat kapott az általuk kifejlesztett, „az elektronok anyagbeli viselkedésének tanulmányozására szolgáló, attoszekundumos fényimpulzusokat létrehozó kísérleti módszerekért”.

Sulyok Tamás köztársasági elnök a két kitüntetett méltató beszédében rámutatott: mindkettőjük rendkívüli és nagy jelentőségű tudományos áttörést ért el. Mindketten olyan felfedezést tettek, amelyekre kutatók és tudósok sora tud építeni a jövőben bővítve az emberiség tudományos eredményeit. Ajtót nyitottak a tudományban új felismerések és megismerések, új lehetőségek felé.

A rengeteg munka, évtizedek szakmai nehézségei, lemondások és küzdelmek sora beérett. Végre más is látja azt, amit először még ők sem, csupán a képzeletük kutatott. Amit múlhatatlan kíváncsisággal és türelemmel kerestek.

Szenvedéllyel és odaadással. Fáradhatatlanul. És amit végül megtaláltak. Feltaláltak. Megalkottak. Az egész világnak.

És ezzel nekünk magyaroknak óriási büszkeséget, hazánknak és egyben minden magyar embernek határon innen és határon túl dicsőséget szereztek.

A felemelő ünnepségen a zsidó felekezeteket prof. dr. Grósz Andor Mazsihisz és Keszler Gábor MAOIH elnökök képviselték.

 

Az első bekezdés a https://index.hu/kultur/2024/06/18/corvin-lanc-kituntetes-hat-ev-utan-ujra/ nyomán.

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.