A hitközség friss hírei

Israel Katz, Izrael Állam külügyminiszterének látogatása a három bevett zsidó felekezetnél

A hazánkban hivatalos látogatáson tartózkodó Israel Katz, a zsidó állam külügyminisztere 2024. június 17-én, hétfő délután találkozott a három bevett zsidó egyház, – alfabetikus sorrendben – az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség és a házigazda szerepét betöltő Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének képviselőivel.

A máramarosi felmenőkkel rendelkező magas rangú vendég először a Dohány utcai zsinagógát tekintette meg, majd a Budapesti Zsidó Hitközség dísztermében folytatott eszmecserét a hazai zsidóság megjelent képviselőivel.

Prof. dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke nyitóbeszédében röviden ismertette a magyarországi bevett zsidó egyházak hármas tagozódását, és hangsúlyozta, hogy örömmel veszi, hogy kiemelt össz-zsidó ügyekben a nyilvánvalóan meglévő nézetkülönbségek félretételével a hazai zsidóság egységes álláspontot képvisel. Grósz elnök röviden vázolta a Mazsihisz működését, intézményrendszerét.

Válaszában Israel Katz megköszönte a tájékoztatást és rövid áttekintést adott az izraeli külpolitikai helyzetről, kiemelve a magyar kormány konzekvens és sajnos sokszor egyedülálló támogatását Izrael Állama mellett.

Az EMIH képviseletében Megyeri Jonatán rabbi emelkedett szólásra, aki hozzászólásában szolidaritási elv fontosságát emelte ki és szélesebb, spirituális irányból közelítette meg Izrael jelenlegi honvédő háborújának jogosságát és igazságosságát.

A MAOIH szónoka az egyház elnöke, Keszler Gábor volt, aki – a vészkorszak orthodoxiát sújtó kiheverhetetlen tragédiájáról is megemlékezve – rövid történelmi áttekintést követően a MAOIH mindennapjaiból villantott fel életképeket. Kiemelte a közelmúltbéli zsinagógaavatást, a levéltár állami akkreditációját, valamint a folyamatos zsinagógafelújítási munkákat.

A MAOIH elnöke Israel Katz közbenjárását kérte a főleg Nyugat-Európában megjelenő új típusú antiszemitizmus megfékezésére.

Israel Katz válaszában elmondta, hogy nagy várakozással tekint ebben a témában is Magyarországra, hiszen hazánk 2024 második félévében az Európai Unió soros elnöke lesz.

A jó hangulatú megbeszélés a kora esti órákban fejeződött be.

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.