A hitközség friss hírei

Könyvajánló: Auschwitz parancsnoka voltam – Rudolf Höss emlékiratai

Idén emlékezünk a magyarországi holokauszt tragédiájának 80. évfordulójára. A hivatalos emlékévi rendezvények, megemlékezések folyó év március 19-étől (a német megszállás 1944-es évfordulójától) jövő év január 27-éig (az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadítási évfordulójáig) tartanak.

Vélhetően az emlékévre figyelemmel adta ki újra a kiadó a 2017-es papír alapú, majd a 2020-as e-könyv formátumú megjelenést követően a Harmadik Birodalom legnagyobb és legtöbb áldozatot követelő koncentrációs és megsemmisítő tábora parancsnokának az emlékiratait.

A kötet fülszövegéből idézve: „Részletes betekintést kaphatunk abba, miként emelkedik a sachsenhauseni védőőrizetes, majd az auschwitzi koncentrációs tábor parancsnokságáig, hogy végül a Koncentrációs Táborok Felügyelőségének hivatalvezetője legyen. Höss 1944 kora nyarán újra Auschwitz élén áll, hogy levezényelje a tábor legnagyobb szabású megsemmisítési projektjét, a vidéki magyar zsidók legyilkolását. A magyar akció (Ungarn-Aktion) keretében 437 000 magyarországi zsidó érkezik a táborba. Közülük 300 000-345 000 – köztük 100 000 gyerek – azonnal a gázkamrákba kerül. Höss, az áldozatos hazafi, a szerető családapa, a pedáns tisztviselő és hatékony tömeggyilkos, akit a magyar közönség Robert Merle 1952-ben írt regényéből, a Mesterségem a halálból ismerhet, ezúttal saját szavaival beszéli el élettörténetét.”

Nyilvánvalóan nem egy könnyű olvasmány, de főleg az emlékévre is figyelemmel, megkerülhetetlen.

Rosta Márton

 

Jaffa Kiadó És Kereskedelmi Kft., Budapest 2024., ISBN: 9789634758426

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.