Tanítások, törvények, beszédek

Mitől kóser a szarvasmarha?

Melyek a szarvasmarha kóserságának alapvető előírásai?

A szarvasmarha kóser vágásával kapcsolatban számos tilalomra kell odafigyelni:

  1. A „növélo”, azaz a megfelelő rituális vágás nélkül leölt állat fogyasztásának tilalma.
  2. A „tréfo”, azaz olyan rituálisan levágott állat fogyasztásának tilalma, ahol az állat belső szerveinek vizsgálata során olyan elváltozásokat találtak, melyek tiltottá teszik a húst.
  3. A „chelev„, azaz bizonyos zsírok fogyasztásának tilalma.
  4. A vér fogyasztásának tilalma. (Természetesen tilos a tisztátalan állatok – mint például a sertés – húsának fogyasztása is.)

A kóser vágást felügyelni kell, hogy minden az előírások szerint történjen. Oda kell figyelni, hogy a metsző kényelmes pozícióban végezhesse munkáját, amely lehetővé teszi a gyors és könnyed mozdulatokat. A kés pengéjének élesnek és hibátlannak kell lennie.

A sérüléseknek kitett belső szerveket meg kel vizsgálni, hogy épek-e. Szarvasmarha esetén meg kell nézni a hasat, hogy nincs-e benne egy tű, mely kilyukaszthatta. A tüdőt is meg kell vizsgálni, hogy nem lyukas-e. Ha a tüdőn hegek vannak, akkor azok utalhatnak olyan betegségre, mely a tüdő kilyukadásával járhat. A komolyabb kósersági felügyeletek nem adnak igazolást a hegesedett tüdejű marha húsára, mert fenn áll a „tréfo” gyanúja.

A „chelev” tilalma miatt az a szokás, hogy csak a marha első feléből használjuk fel a húst, a hátsó részből nem. A tiltott zsiradékok nagy része a hátsó részben található, ezzel együtt nagy munkával jár az állat első felében lévő összes „chelev” eltávolítása.

Ezek után a húst fél órán keresztül vízben kell áztatni, majd egy órán át besózva tartani. Ezt követően háromszor le kell öblíteni, hogy a húsra tapadt vér- és sómaradéktól is megszabaduljunk.

Fontos feladata a kóserságot felügyelőknek, hogy egy pillanatra se tévesszék szem elől a húst, és megfelelő jelzéssel lássák el, hogy ne lehessen nem kóser húsra kicserélni.

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.