A hitközség friss hírei

Paskesz Sharon hetiszakaszmagyarázata – Parashat Bo

Sok évnyi nyomasztó rabszolgaság után az Örökkévaló csodák közepette megváltott minket.

A kivonulás előtt a zsidók elvették az egyiptomiak istenét, a bárányt és levágták a Korbán Peszách miatt, ezzel is megmutatva nekik, hogy HáSém az egyetlen, aki uralja a világot. 

A Korbán Peszáchból nem ehet idegen, de ez nem csak a nem-zsidókra, hanem a bálványimádó zsidókra is vonatkozik. A Korbán Peszách micváját choknak, vagyis statútumnak, alapszabálynak kell tekinteni. Azért tartjuk a micvákat, mert azok HáSém akaratából jöttek létre, nem pedig a diadal vagy a bosszú személyes érzelméből adódtak.

Ebből megérthető, hogy egy bálványimádó zsidó miért nem ehet a Korbánól. Alapvető fontosságú, hogy a Korbán Peszách, mint ahogy az összes parancsolat az Örökkévalónak legyen szentelve, az igazság győzelmének szimbólumaként, és nem pedig a hatalom győzelmének pohárköszöntőjeként.

Sábát sálom,
Paskesz Sharon

 

After many years of oppressive enslavement, we were finally redeemed, amidst miracles galore.

We took their god, the lamb is slaughtered for Korban Pesach, showing them for all time that HaShem rules the world. We are told that a stranger may not eat from it.

This refers not only to a non-Jew but also to a Jewish idolater.

The Mitzvah of Korban Pesach is considered as a chok, a statute. We observe Mitzvot because it’s the will of HaShem and not out of personal emotions of triumph and revenge.

Now we can understand why a Jew who is an idolater may not eat the Korban. It’s fundamental that the Korban Pesach, as part of all Mitzvot will be dedicated to HaShem as the symbol of the victory of truth and not the toast to the victory of power.

Shabbat shalom,
Sharon Paskesz

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.