Tanítások, törvények, beszédek

Purim szabályai

Purim ünnepén négy előírásnak kell eleget tennünk: megilaolvasás, adomány a szegényeknek, ajándékok küldése ismerőseinknek, és ünnepi lakoma tartása. A Megilát (Eszter Könyvét) kétszer hallgatjuk meg: este és reggel. A Megilát egy pergamentekercsből olvassák fel, melyre tóramásoló írta kézzel a szöveget. Az olvasás előtt három áldás hangzik el: egy a felolvasásra, egy a csodákra és egy azért, mert megérhettük ezt a napot. A felolvasó minden szavát hallanunk kell, és természetesen tilos beszélgetni a felolvasás alatt. A nők éppúgy kötelesek meghallgatni a Megilát, mint a férfiak.

A szegények adományát legalább két rászoruló számára kell eljuttatni. Az adomány értéke haladja meg a 10 forintot, lehetőségünk szerint adjunk minél többet. Az adományokat purim napján kell átadni. Purimkor szokás mindenkivel nagylelkűen bánni. Az ismerőseinknek küldött ajándék (sláchmónesz) álljon legalább kétféle, rögtön fogyasztható élelmiszerből, mely lehet sütött vagy főzött étel, illetve bor. Legalább egy barátunknak kell juttatni sláchmóneszt. Ezt a micvét, ahogyan a purimi lakomát is, az ünnep napján (és nem előző este) kell megtenni.

Purimkor nem dolgozunk. Ha valaki mégis munkát végez, nem lát abból áldást. A gyászoló még gyászának első hetében is köteles sláchmóneszt küldeni, azonban a szülei után tartott 12 hónapos gyászidőszakban nem küldenek neki sláchmóneszt.

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.