A hitközség friss hírei

Ráv Menáchem Szófer jorcájtja

A polgári naptár szerint idén június 8-ára esik Ráv Menáchem Szófer (1880–1944) marosvásárhelyi rabbi évfordulója, sziván 9.

Régi rabbicsaládból származott. Még nem volt bármicvó, amikor apja, Jiszráél Mordecháj Efrájim Fischl Szófer sárvári rabbi elhunyt, – ezután nagybátyja, a ילקוט סופר szerzőjének, Joszef Léb Szófer derecskei rabbinak a Tórában és szeretetben gazdag házában nőtt fel.

Tudását apja és nagybátyja mellett a zseniális nagyapjától, a דמשק אליעזר szerzőjétől, Eliezer Sussmann Szófer paksi gáontól szívta magába, majd Pozsonyban tökéletesítette.

Szimchá Bunim Ehrenfeld mattersdorfi rabbi Hindel leányát vette feleségül, ki a rebecenek példaértékű asszonya lett.

1910-ben Nagybajomba választották rabbinak, 1918-ban pedig az erdélyi Marosvásárhely rabbija lett, ahol közelebb került a haszidizmushoz és nagy jesivát alapított.

A vészkorszak idején Budapestre hívták, ő azonban nem volt hajlandó elhagyni közösségét, – hívei és családja nagy részével együtt, Auschwitzban pusztították el. Tóra-magyarázatainak és háláchikus válaszainak egy része csodálatos módon fennmaradtak, s azokat 1973-ban Jeruzsálemben adták ki מנחם משיב címen.

Emlékéből fakadjon áldás!

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.