A hitközség friss hírei

Tóra-avató ünnepség: szept. 21.

הכנסת ספר תורה

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség nagy örömmel és tisztelettel értesíti Tagjait, más Hittestvéreket és az Érdeklődőket, hogy röviddel az 5783-as újév előtt, 2022. szeptember 21-én, azaz elul hó 25-én הכנסת ספר תורה-t, vagyis Tóra-avató ünnepséget tart a Kazinczy utcai nagyzsinagógában.

ועתה כתבו לכם את־השירה הזאת ולמדה את־בני־ישראל שימה בפיהם למען תהיה־לי השירה הזאת לעד בבני ישראל׃ – „És most írjátok föl magatoknak ezt az éneket és tanítsd meg rá Izrael fiait, tedd azt a szájukba, hogy legyen számomra ez ének tanúnak Izrael fiai ellen.” (5Mózes 31:19.) – A Tóra írás micvájának legmagasabb szintű teljesítését, vagyis egy egész tekercs megírását csak a legkivételesebbek tudják teljesíteni, most azonban mi is osztozhatunk ebben a gyönyörű micvában.

A Tóra-avatás mindig felemelő alkalom, azonban ez az ünnepség a hazai orthodox történelemben még két okból is magasztos alkalomnak ígérkezik. Egyrészt, a tragikus emlékű vészkorszak óta csak ritkán látott esemény volt egy Tóra-avató ünnepség a Kazinczy utcai nagyzsinagógában, másfelől pedig az új Tóra-tekercset nem mások adományozzák, mint a fővárosi orthodox hitközség 1879-ben megválasztott első rabbijának, Ráv Chájim Szófernek, a מחנה חיים halhatatlan szerzőjének, és az ő fiának, Ráv Jákov Sálom Szófer dájennek az unokái. Ilyen szép, korszakokon átívelő hagyományláncolatot csak ritkán tapasztalhat meg meg az ember – áldott legyen az Örökkévaló, hogy kiérdemelhetjük ezt a nem mindennapi alkalmat.

Szeptember 21-én szerdán délután 3 órakor szeretettel várjuk az ünneplő közösséget a Hanna emeleti különtermében a Tóra-tekercs befejezésére, majd a Tóra chüpe alatt – a Dob utca, Klauzál tér, Nagy Diófa és Wesselényi utcák érintésével – a Kazinczy utcai nagyzsinagógába kísérésére, a zsinagógában tartandó ünnepi beszédekre és a közös imádkozásra!

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.