Tanítások, törvények, beszédek

Tóraolvasás szabályai

  1. Mózes mesterünk elrendelte Izrael számára, hogy közösségben olvassanak a Tórából minden szombaton, hétfőn és csütörtökön reggel, hogy ne teljen el három nap tóraolvasás nélkül. Kóser tóratekercsből kell felolvasni. Csak olyan közösségben olvashatunk fel a Tórából, melyet legalább tíz felnőtt zsidó férfi alkot. Csak a bölcseink által meghatározott napokon olvashatunk a Tórából. Tilos a tóraolvasás közben beszélgetni, akár még a Tóráról is.
  2. Tóraolvasás közben a felhívott személynek és a felolvasónak állnia kell. Miután a felhívott személy elmondta az olvasás utáni áldást, ne térjen vissza helyére, hanem félre állva várja meg, amíg az utána következőnek is befejezték a felolvasást, hogy ezzel is kimutassa tiszteletét a Tóra iránt, mivel nem siet helyére azonnal.
  3. Akit felhívtak a Tórához, köteles a felolvasóval együtt olvasni halkan a szöveget a Tórára figyelve. Amennyiben nem így tesz, felmerül a kétség, hogy áldásai hiábavalóak voltak. Szombaton, amikor hét embert hívnak fel Tórához, a felolvasó kádist mond, mielőtt felhívnák a máftirt, hogy ezzel is mutassa, hogy a máftirnak felhívott személy nem része a hét felhívottnak. Ezért máftirnak a bár mivcó kort még el nem ért gyermeket is fel lehet hívni.
MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.