A hitközség friss hírei

Zsidó nagykoalíció az idei Scheiber Sándor-díjátadón

Egeresi László Sándor református lelkész, a hittudományok doktora, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara Ószövetségi tanszékének docense a bibliai héber-magyar szótár megalkotásáért nyerte el a 2023. év Scheiber Sándor-díjat. A néhai neológ főrabbi, nyelvtudományi doktor, Országos Rabbiképző Intézet igazgatójáról elnevezett elismerés azoknak a magyar állampolgároknak, illetve határon túl élő magyaroknak adható, akik kiemelkedőt alkottak a hebraisztika, a judaisztika, a zsidó vallás-, művelődéstörténet és az oktatás, valamint a zsidó – keresztény párbeszéd és tolerancia előmozdításának területén.

Az elismerést átadó Dr. Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára ekként méltatta a díjat és az idei díjazottat: “az egység ékes példája a mai közös ünnep, a zsidó közösségért való munkálkodást elismerő díj ugyanis egy reformátushoz kerül…Scheiber Sándor és Egeresi László Sándor is “hídemberek”. Scheiber Sándor ugyanis azt vallotta, hogy a vallási felekezeteken belül és a vallási felekezetek között sem szabad harcnak lennie, hiszen ugyanabban a teremtőben hiszünk, testvérek vagyunk, és együtt kell fellépni mindazon erők ellen, amelyek megkérdőjelezik a teremtő létezését, és mindent el akarnak törölni, ami isteni, ami szent.”

A zsidó felekezetek közötti béke és kölcsönös elfogadás iránti igény jegyében – bátran állíthatjuk – történelmi jelentőségű fotó készült az ünnepségen, közös tablón szerepel balról jobbra haladva: prof. dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, Keszler Gábor, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnöke, Mester Tamás, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének alelnöke, egyben a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke, Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Tóth Gábor, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség kabinetfőnöke.

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.