A hitközség friss hírei

A Talmud-tudós RáSI és Magyarország

Nem sokan ismerik a tényt, hogy Magyarország – azaz klasszikus héber nevén Erec Hágár – is szerepel a Talmudban, RáSI kommentárjában.

A Talmud Jomá traktátus 11a oldalának elején olvashatjuk Bölcseink azon tanítását, hogy nem csupán a házainkat, hanem az udvarokat, sőt városok és országok kapuit is el kell látni mezüzével. Azt, hogy mit is értünk pontosan az „országok kapui” meghatározás alatt, azt RáSI a következőképpen magyarázza:

„Jés medino mükefesz hórim vijórim b’chamo parszoajsz, v’én jajcin mimenah elo derech s’órim, k’gon erec hogor – van ország, melyet mérföldeken keresztül hegyek és erdők öveznek, úgy hogy nem lehet belőle kijutni, csak kapukon át, ilyen például Magyarország.”

RáSI (Rabbi Slomó Jicchák, 1040–1105) nagyságának egy apró mutatója ez, hogy a franciaországi gáon ilyen pontosan ismerte az akkor alig több mint 150 éve alapított Magyarországot, mely akkoriban még csak igen kezdetleges formában létezett. S mégis, RáSI felismeri az ország jelentőségét és támpontként írta le a Talmud tanulmányozói számára.

A héber átírásnál megőriztük az Orthodox Zsidó Ujságban használt kiejtést.

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.