A hitközség friss hírei

Egy különleges torta péntek estére

A szefira számolása lassan a végéhez közeledik, azonban sosem késő valami újat tanulni. Van egy régi askenáz szokás, hogy Peszách és Sávuot közé eső péntek esténként, az ünnepi vacsora végén egy édes, gyümölcsös tortát szolgálnak fel, az úgynevezett „szefire tortét”.

Természetesen nem különösebben meglepő, hogy a desszertet a vacsora végén szolgálják fel, azonban ennek, a látványosan elkészített tortának egy külön jelentőssége is van.

Minden európai ember tudja, hogy a nyári időszámítás idején az éjszaka csak későn köszönt be, s ezért a zsidók között kialakult egy szokás, hogy 75 perccel napnyugta előtt énekeljék el a Lechá dodit, vagyis korábban vegyék magukra a sábeszt. Ezért viszont az omert nem számolhatták a zsinagógában, hiszen ahhoz még túl korán lett volna.

Így aztán, a péntek esti étkezés végén, hogy az omer-számlálást még véletlenül se felejtsék el, ezt a különleges tortát helyezték az asztalra, mely nem csak finom befejezését jelentette a sábeszi vacsorának, de figyelmeztetett a omer-számolás micvájára is.

Padwa Pinchasz rabbi

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.