A hitközség friss hírei

Elnöki közlemény

A tegnapi napon mintegy 20 főnyi tüntető jelent meg a Kazinczy utcai Orthodox Nagyzsinagógánk előtt, a hívek által az 1980-as évektől használt Chevra Sász imaterem megnyitását követelve, sérelmezve, hogy kénytelenek a felújítási munkálatok miatt a Hanna éttermet elfoglalva, ott imádkozni.

A valóság ezzel szemben az, hogy akik valóban imádkozni szeretnének, részükre Hitközségünk téli kis imaterme, a „régi súl” már Rajs Hasone óta, felújítva, rendbetéve rendelkezésre áll, fűtött és folyamatosan nyitva áll.

A zsinagógát eredetileg R. rabbi úr tanuk előtt kijelentve is megfelelőnek tartotta, majd – vélhetően külső nyomásra – közvetlenül a nagyünnepek előtt meggondolta magát, és a davenolás helyett az öncélú és ténybeli alap nélküli mártíromságot elszenvedni óhajtó néhány ember mellé állt.

Különösen annak fényében igen furcsa mindez, hogy ugyanez a zsinagóga a Chevra Sász kialakítását megelőzően – és azt követően is – hosszú évtizedeken át szolgálta és szolgálja Hitközségünket. A magyar orthodoxia nagy és irányt mutató rabbijai közül eddig kivétel nélkül mindenkinek megfelelt.

A Chevra Sász imaterem felújítási munkálatai az elmúlt év nyarán megkezdődtek, majd egy hitközségi tag feljelentésének köszönhetően meg is álltak, azokat a hivatali vizsgálatok lezárultáig nem folytathatjuk. A feljelentő az egyik leghangosabb szószólója a mostani eseményeknek is, – abszurd módon számon kérve rajtunk a munkák befejezését -, miközben pontosan tudja, hogy az ő cselekedetei vezettek oda, hogy a munkálatokat leállítani voltunk kénytelenek. Nem térnénk ki arra, hogy milyen erkölcsi cselekedetnek tekinthető a magát vallásos emberként definiáló személy részéről a saját hitközségének a feljelentése, a választ mindannyian tudjuk.

Amennyiben Hitközségünk engedélyt kap a munka folytatására, az imatermet természetesen újra a hívek rendelkezésére bocsátjuk, ahogyan ennek egyébként a tél beköszönte előtt meg kellett volna történnie eredeti terveink szerint, most azonban – köszönhetően a feljelentőnek – várakozni vagyunk kénytelenek.

Mindazon hittestvéreket, akik valóban imádkozni szeretnének, szeretettel várja imaidőben – ahogy azt teszi hosszú évtizedek óta – a „régi súl”, a kis zsinagóga.

Akik ettől egészen eltérő céllal érkeznek hozzánk „protest-imára”, számukra a Hanna étterem továbbra is rendelkezésre áll, ezzel is biztosítva a „virágozzék száz virág” demokratikus elvét, bízva abban, hogy minden ima, mely felhangzik a Dob utca – Kazinczy utca falai között az Hitközségünk javát szolgálja.

Keszler Gábor
elnök

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.