A hitközség friss hírei

Eseti munkacsoport negyedik ülésének tájékoztatása

TÁJÉKOZTATÁS DEUTSCH RÓBERT, A MAOIH ELNÖKE ÁLTAL ÖSSZEHÍVOTT ESETI MUNKACSOPORT NEGYEDIK ÜLÉSÉRŐL

A munkacsoport 2021. június 18-i, negyedik ülésének témája az Alma utcai Orthodox Szeretetotthon és a Mikve volt.

I. Az Alma utcai Szeretetotthon

Az épületegyüttes két részből áll: a régebbi „alsó” épületekből, valamint Fejér Lajos kormányfőtanácsos és Grünwald Miksa építészek által tervezett, 1937-ban felavatott „felső” épületből. Ebben a két épületben működik a mai napig az Orthodox Hitközség szeretetotthona és Buda egyetlen orthodox imaterme is.

Az épület átfogó rekonstrukciója a MAOIH kiemelt fejlesztéseivel, beruházásaival és programjaival, továbbá működésének és hitéleti tevékenységének támogatásával összefüggő egyes további intézkedésekről szóló 2024/2015. (XII. 29.) Korm. határozat keretei között kezdődött.

A sajnálatos módon jelentős csúszással megkezdett projekt jelenlegi készültségi foka alulmúlja az elvártakat. Csupán a 2020-ban átadott alsó paviloni zsinagóga működik. A kivitelezések és azok elszámolásai felülvizsgálata folyamatban van. A Hitközség vezetése elkötelezett a projekt rentábilis befejezése mellett.

II. A mikve

Az art deco stílusú fürdő 1928-ban készült el és 1930-ban kezdte meg működését, külön női- és férfirészleggel, valamint edénymerítő helyiséggel.

Sajnálatos módon az elmúlt időszakban az épület állaga, minden tekintetben súlyosan leromlott, így rendeltetésszerű működtetése komoly nehézségekbe ütközik.

A mikve felújítása nem lehet kérdés, hiszen a mikve a zsidó élet egyik alappillére, a rituális fürdő használata elengedhetetlen a házasélethez.

Budapest, 2021. június 21./5781. támuz 11.

MAOIH elöljáróság

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.