A hitközség friss hírei

Fontos lépés a béke felé – összefogás a MAOIH-ban

Keszler Gábor a MAOIH (Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség) elnöke a mai napon munkaszerződést írt alá az Izraelből néhány hete érkezett Aryeh Mordechay Rabinowitz rabbival. 

A megállapodással lehetővé vált, hogy a MAOIH hatályos alapszabálya szerint összehívott rabbiválasztásig tartó átmeneti időszakban is el legyenek látva a hitközség körüli vallási feladatok, és a belső viták helyett a közösség építése kerüljön a középpontba. 

Az aláírás előtt Keszler Gábor, a MAOIH februárban megválasztott elnöke részletesen feltárta az rabbinak a 150 éves hitközség kritikus helyzetét, a megörökölt súlyos anyagi és infrastrukturális problémákat, és a közel egy évtizede vallási vezető nélküli közösség hanyatlását. Az elnök ugyancsak ismertette a februárban megválasztott elöljáróság revitalizációs terveit, a zsinagógák és vallási infrastruktúrák folyamatban lévő megújításának státuszát és a közösségépítési elképzeléseket.

A felek egyetértettek, hogy a kialakult helyzetben minden erővel az összefogásra kell törekedni, és közösen kell cselekedni a hitközség megmentésének érdekében.

 

Az aláírást követően Keszler elnök és Rabinowitz rabbi a közelgő zsidó újév  és jom kipur körüli teendőkről beszélgettek. 

 

 

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.