A hitközség friss hírei

Guttentag Jonathan rabbi látogatása

Ezen a héten Guttentag Jonathan (HáRáv Nochum Nosszon) rabbi és felesége, Rebecen Debbie tesz bemutatkozó látogatást a Kazinczy Sulban, az angliai Manchesterből.

Az Egyesült Királyságban és Erec Jiszráélben élő gyermekeikkel és unokáikkal egyetemben Guttentag rabbi és rebecene sok tapasztalattal rendelkeznek egy kile vezetésében, a vallásos közösség intézményeinek kiépítésében, a jiddiskeit fenntartásában és a tagok szellemi fejlődésének előmozdításában.

A Manchesteri Whitefieldben, ahol Ráv Guttentag több mint harminc éven keresztül volt rabbi, sikeresen épített fel egy mikvét, hogy ösztönözze a közösséget a טהרת המשפחה, a családi tisztaság törvényeinek betartására. Kezdeményezésére érüvöt alakítottak ki a zsinagóga köré, hogy növelje és könnyítse a sábesz megtartását. 

A rabbi fontosnak tartja, hogy a Tóra minél több zsidó emberhez eljuthasson, s ennek érdekében egy kolelt is alapított, melynek a Whitefild Sul lett a központja. Ráv Guttentag a helyi kile szükségleteinek kielégítése mellett nyitott szemmel figyeli a Klál igényeit is. Szenvedélye a חינוך micvája, a zsidó gyermekek oktatása, s így a zsidó iskolák működtetése, miért Angliában megalapította a Nemzeti Orthodox Zsidó Iskolák Szövetségét is. Nemzetközi összekötőként szolgál az amerikai székhelyű Zsidó Értekek Koalíciójában.

Közösségi aktivizmusa felmenőitől eredeztethető, dédapja dr. Nathan Birnbaum az európai zsidóság egyik híres vezetője, az Agudat Israel szóvívője volt, míg néhai nagybátyja Jacob Brinbaum a szovjet zsidó jogok harcosa, a New York-i SSSJ alapítója volt. Törekvéseiben rendkívüli partnere a felesége, Rebecen Debbie, aki elismert tanár és író.

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.

Pészách 5784

Tisztelt Hittestvéreim, kedves Olvasók! A Tóra Fényénél – Sokszínű orthodox zsidó életvilágok a hurbán előtt…