Tanítások, törvények, beszédek

Gyertyagyújtás

A szombati és ünnepi gyertyagyújtás egy különleges micva, melyet bölcseink azért rendeltek el, hogy örömmel és fénnyel töltsék el az otthonokat. Fontos, hogy a fények az ünnepi lakomát is megvilágítsák, így a gyertyáknak az étkezés helyszínének közelében kell lenniük. A gyertyagyújtás időpontja mindig 20 perccel a naplemente előtt van. Ha valaki késlekedne is a gyertyagyújtással, arra figyeljen oda, hogy mindenképpen még a naplemente előtt lobbantsa fel a lángokat, mert azt követően már tilos a tűzgyújtás.

A gyertyagyújtás elsősorban a ház asszonyának a feladata, azonban helyes, ha a férj készíti elő a gyertyákat és megperzseli a kanócokat. Amennyiben a nő nem tartózkodik otthon, férje gyújtja meg a gyertyákat. Szokás legalább két lángot fellobbantani; az a legjobb, ha ehhez olívaolajat használunk, de az öntött gyertya is megfelel a célnak. Vannak, akik a két lángon felül, a gyermekeik száma szerint további gyertyákat gyújtanak.

A gyertyagyújtás rendje:

Először meggyújtjuk a gyertyákat, majd a következő áldást mondjuk:

בָּרוּך אַתָּה יְיָ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶך הָעוֹלָם, אֲשֶר קִדְּשָנוּ   בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ  לְהַדְלִיק נֵר שֶל שַבָּת.

Báruch Átá Ádonáj, Elohénu Melech háolám, áser kidsánu bemicvotáv, vecivánu lehádlik nér sel sábát.

Aki a gyertyákat meggyújtotta, annak számára már beköszöntött a sábát, így nem végezhet tiltott munkákat. A naplemente után pedig már mindenki számára tilalmassá válik a munkavégzés, hiszen már megkezdődött a szent szombat.

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.