A hitközség friss hírei

Húsz éve történt 9/11 tragédiája

2001. szeptember 11-én a XXI. századi történelem talán egyik legtragikusabb, politikai és világformáló vonatkozásában a legnegatívabb eseménye következett be.

Ezen a napon az al-Káida terrorszervezet összehangolt öngyilkos merényletsorozatot követett el az Egyesült Államok ellen. Azon a reggelen 19 al-Káida gépeltérítő szállt fel amerikai utasszállító repülőgépekre, hogy az USA fő jelképeinek számító épületekbe vezessék bele a gépeket. A New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba egy-egy repülőgép csapódott be, az épületek kigyulladtak, és két órán belül mindkettő összeomlott. Ezt követően több épület is az ikertornyokhoz hasonlóan összedőlt, vagy megrongálódott a környéken. A harmadik repülőgép a Pentagon Virginia állambeli arlingtoni épületébe repült. A negyedik eltérített gépet egyes feltételezések szerint a terroristák a Fehér Házba irányították volna, de az utasok visszafoglalták, azonban már nem tudták megmenteni a lezuhanástól. Ez a gép Washingtontól mindössze 15 percnyire, Pennsylvania államban, Shanksville mellett csapódott a földbe. A repülőgépek egyetlen utasa sem élte túl a támadásokat.

A terrorakció folyamán a géprablókkal együtt összesen 2995 ember vesztette életét. Az áldozatok túlnyomó többsége civil volt. A terrortámadás hatásait mind a mai napig érezzük, alapvetően megszigorodtak a légi-utazás feltételei.

Zsidó vonatkozásban kiemelendő, hogy Izraelben, Jeruzsálem városában található a világon az Egyesült Államokon kívül az egyetlen  9/11 emlékmű, amely felsorolja az összes áldozat nevét. Az ikertornyokból származó fémdarabot is beépítettek a szobor talapzatába.

9/11 rettenete óta majd egy emberöltő eltelt, mindannyiunk kötelessége a méltó emlékezés, az elbeszélés a következő generációnak örök tanulságul.

 

Kép forrása: REUTERS/Sara K. Schwittek
MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.