A hitközség friss hírei

Kidőlt a Tóra egyik tartóoszlopa: elhunyt Jicchák Tuvja Weiss rabbi

ברוך דיין האמת

Megrendülve vettük a hírt, hogy a jeruzsálemi העדה החרדית vezető embere, egyben a világ zsidóságának egyik legnagyobb kiválósága, Ráv Jicchák Tuvja Weiss rabbi 96 éves korában elhunyt.

Ráv Jicchák Tuvja Weiss rabbi állapota péntek korahajnalban – áv hó 2-án – 3 órakor kezdett válságossá válni, ezért a mellette virrasztó családja és szűkebb környezete a וידוי-t és a שמע ישראל-t mondták, miközben a Tóra-tudós lelke szép csendben visszaszállt Alkotójához.

Sábesz kimenetele után Jeruzsálem nagyjai összeültek, s úgy állapodtak meg, hogy bár ott nem szokás, hogy az elhunytat még egy éjszakán át temetetlenül hagyják, a rabbi nagyságából kifolyólag mégsem szombat éjjel, hanem vasárnap reggel 10 órakor temetik el. A levájá ezekben a percekben is tart.

Ráv Jicchák Tuvja Weiss a felvidéki Bazinban született, apja Slomó rabbi egy mágid siúr volt, a pozsonyi שבט סופר tanítványa. 1939-ben a kindertransportal Londonba került, ahol a szaszovi rebe vette szárnyai alá. 1967-ben Belgiumba költözött, hogy az ottani עץ חיים közösség rabbija legyen. 2003-ban hívták meg az העדה החרדית szellemi vezetőjének.

Emlékéből fakadjon áldás!

Rabbi Yitzchok Tuvia Weiss, Chief Rabbi (Gavad) of the Eda Haredit, attend a ceremony for a new synagogue, in the city of Beit Shemesh, March 31, 2021. Photo by Yaakov Lederman/Flash90 *** Local Caption *** גאבד העדה החרדית
הרב טוביה וויס
חרדי
טקס
בית
שמש

 

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.