A hitközség friss hírei

Modern vívmányokkal a Tóra megtartásáért

Hétfő este, a délutáni ima után, Ráv Pinchasz Padwa mintegy egy órás, érdekfesztítő tanítást tartott a Tóráról és modern kor technikai vívmányairól az Alma utcai imaházban.

Ráv Padwa előadását a החזון איש egy lebilincselő történetével kezdte, hogy Karelitz זצ״ל rabbi hogyan tervezte meg papíron egy ember komoly agyműtétjét, melyet a kor sebészei nem akartak vállalni, viszont útmutatása szerint a beteget mégis sikeresen megoperálták. S hogyan volt képes arra egy rabbi, amire az orvos először nem akart vállalkozni? A válasz egyszerű: a Tórából merített, ugyanis a Tórában minden benne van, amire egy embernek az életben szüksége lehet, csak meg kell találnia a megfelelő helyet.

Az előadó rámutatott, hogy bár természetesen nem mindenki képes a Tórából akár életmentő beavatkozásokat is levezetni, azonban korunk és az elmúlt korok Nagyjai a Tóra alapján képesek megkönnyíteni az életünket.

Mindennapi imáinkban elmondjuk: „ובטובו מחדש בכל־יום תמיד מעשה בראשית – az Ő jóságával megújítja minden nap újra a teremtés művét”. Vagyis, az Örökkévaló naponta új eszközökkel ajándékoz meg minket, hogy segítsen nekünk a Tóra szerint élni.

Padwa rabbi rávilágított, hogy egyes fogalmak idővel kitágulnak és szélesebb körű értelmet nyernek. Bő száz évvel ezelőtt a sábeszi tűzgyújtás tilalma még konkrétan a tűzre vonatkozott. Ám mi is valójában a tűz? Egy energiaforrás, vagyis az elektromosság már ott rejtőzött a szóban, de annak újabb értelmét az Örökkévaló csak később fedte fel számunkra. S gondoljunk csak bele, hogy az elektromosság a mindennapi életünkben, s így a Tóra megtartásában mennyi könnyebbséget nyújt számunkra… 

A rabbi előadását különböző, bonyolultnak tűnő hálácháknak a modern technikával való megoldásának a példáival zárta, majd örömmel válaszolt a fiatalság kérdéseire is. Az összejövetel az esti imával zárult, melyet Pretz Jechezkiél imádkozott elő. A szervezésért külön köszönet illeti Hegedűs Sault.

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.