Tanítások, törvények, beszédek

Szukoti csokor szabályai

Mire figyeljünk oda, amikor a szükeszi csokor hozzávalóit, eszrogot, lülevet, mirtusz- és fűzfaágakat vásárolunk?

Eszrog: A gyümölcs legyen szép formájú, azaz alsó része széles, s felfelé keskenyedjen. A héja legyen rücskös, ne sima, mint a citromé. Színe kezdjen sárgulni, s ne legyenek rajta fekete pöttyök. A világosbarna foltok nem teszik alkalmatlanná, ahogy azok az apró fekete pöttyök sem, amelyeket csupán nagyítóüveg alatt látni.

Lülev: A datolyapálma középső, még ki nem nyílt ága legyen egyenes. A levelek nem állhatnak kifelé, csak befelé, a gerinc irányába. Ha levelek többsége kifelé áll, az alkalmatlanná teszi a lülevet a micvára. A pálmaág legyen friss és zöld, ne legyen száraz, különösen ne a felső része. A lülev csúcsa nem lehet sérült. A középső levelek legyenek zártak és hegyesek, ne legyenek megrepedve. A levelek alkossanak zárt tömböt, de ha megrázzuk, kicsit nyíljanak meg. A lülev hossza legyen legalább 32 cm. Hosszát a gerincénél mérjük, az ezen túlnyúló levelek nem számítanak bele a mérésbe.

Hódász: A három mirtuszág legyen friss, különösen az ágak tetején lévő levelek. Az ágvégek ne legyenek sérültek. A levelek hármasával nőjenek az ágon. Az ágak hossza legalább 24 cm legyen.

Fűzfaágak: A két árovo legyen friss, tetejük ne legyen sérült. Hosszuk érje el a 24 cm-t.

Az ünnep első két napján fontos, hogy saját tulajdonunkban lévő csokorra mondjunk áldást. Az ünnep további napjaiban a micva teljesíthető egy barátunk csokrával is. Ha egy apa és gyermeke ugyanarra a csokorra mondják az áldást, fontos, hogy az apáé legyen az elsőbbség, mert a gyermeknek a zsidó jog szerint nincs joga másra átruházni valamilyen tulajdont, s így, ha ő mondana először áldást, már nem lenne képes apja tulajdonába adni a csokrot, aki ezért nem tudná az előírás szerinti, saját tulajdonú csokorral gyakorolni a micvát.

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.