A hitközség friss hírei

Támogassa Ön is a Kazinczy imaház és a Csucsor utcai temető felújítását!

Felhívás támogatásra

Az adakozás a zsidóság egyik legszebb micvája. Most Hitközségünk két nagyobb vállalkozásában kér segítséget a szélesebb nyilvánosságtól. 

A Kazinczy utcai Orthodox Sász Chevra imaháza Magyarország egyetlen olyan zsinagógája, mely minden nap, reggel és este is a közösségi ima helyszíne, illetve ahol szinte egész nap tanulnak Tórát. Az Orthodox Sász Chevrában az ima és a tanulás mellé mindig van friss kávé, tej és aprósütemény is.

Hála az Örökkévalónak naponta akár százak is megfordulnak ebben a zsinagógában, minek megfelelően az imaház felületei, tárgyai is gyorsabb ütemben használódnak el. A tavalyi évben Hitközségünk egy nagyvonalú támogatójának köszönhetően megújulhatott az imaház teakonyhája, most pedig újabb felajánlást kaptunk az erősen megkopott padlózat cseréjére.

A burkolat teljes megújítása azonban nem kevés pénz, összesen mintegy 14 millió forint, melyhez az Ön segítségére is szükségünk van. (Mivel az anyagárak folyamatosan változnak, ezért az ajánlattevő cég két hétig tudja tartani az árajánlatot.) Kérjük, hogy amennyiben lehetősége van, úgy támogassa az imaház padlójának megújítását!

Az utóbbi időben meglehetősen nagy nyilvánosságot kapott az Orthodox Hitközség egyetlen használatban lévő temetője, a Csucsor (egykori Gránátos) utcában álló ravatalozó áldatlan állapota.

Míg a sírkert, ahol cádikok, nagy rabbik és vallásos elődeink nyugszanak meglehetősen rendezett képet mutat, s kívülről nézve a ravatalozó is rendben van. Addig a valóság sajnos az, hogy a ravatalozó az elmúlt két évtizedben erős pusztulásnak indult. Az épület süllyed, ezért a falak repedeznek, a vizes helyiségek teljesen tönkrementek, a toaletteket évekkel ezelőtt vandálok tették teljesen használhatatlanná.

A Hitközségünk a közösség egy részének kezdeményezésére úgy döntött, hogy változtat az évtizedek óta fennálló problémákon, s megkezdi az áldatlan állapotok felszámolását. Első célul a vízhálózat kiépítését, illetve a női és a férfi mosdók felújítását tűzte ki, – ezen feladatoknak az elvégzése mintegy 5 és fél millió forint, melynek megteremtéséhez az Ön segítségére is szükségünk van. Kérjük, hogy amennyiben lehetősége van, úgy támogassa a főváros egyetlen orthodox temetőjében álló ravatalozó megújítását!

Adományt utalhat az alábbi, elkülönített bankszámlaszámok egyikére, vagy egyszerű utalást indíthat ide kattintva. A közleménybe kérjük tüntesse fel, hogy „Sász Chevra” vagy „temető”. Adományát előre is köszönjük!

SWIFT code: UBRTHUHB

IBAN: HU15 1200 1008 0148 3494 0010 0004 HUF

IBAN: HU91 1200 1008 0148 3494 0020 0001 EUR

IBAN: HU91 1200 1008 0148 3494 0030 0008 USD

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.