A hitközség friss hírei

Világ Igaza kitüntetést adtak át a Belügyminisztériumban

„Aki megment egy életet, egész világot ment meg.” (Misna Szánhedrin 4:5.)

Csütörtökön 1 órakor a Világ Igaza kitüntetés és Bátorságért Érdemjel átadási ünnepség volt a Belügyminisztérium márványaulájában.

1944 nyarától 1945 elejéig Nagy Sándor, a Honvédelmi Minisztérium nyugalmazott tisztje és felesége Bergován Mária saját és hat gyermekük életét kockáztatva bújtatták el barátjukat, Jellinek Mihályt és tizenegy fős családját zuglói házukban. A házaspárt feljelentették, s nyilas razziát is tartottak otthonukban, azonban a bújtatott barátokat nem találták meg. A fél éven át tartó bujtatás során Bergován Mária saját ékszereit és férje kitüntetéseit is eladta, hogy a 17 emberre főzni tudjon. Emberfeletti munkájuknak a tizenegy fős Jellinek család túlélte a Holokausztot.

2019. augusztus 12-én Nagy Sándort és Bergován Máriát a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet a Világ Igaza kitüntetéssel jutalmazta. A posztumusz kitüntetést a hősök unokája, Nagy Sándor vette át.

Az ünnepségen beszédet mondott dr. Pintér Sándor belügyminiszter és őexc. Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam nagykövete is. Az ünnepségen természetesen az Orthodox Hitközség képviselete is megjelent.

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.