A hitközség friss hírei

Weisz Árpád labdarúgó, mesteredző szoboravatási ünnepsége

A múlt század első fele hazai sportéletének egyik kiválósága, a felekezetünkhöz tartozó Weisz Árpád félalakos szobrát avatták 2023. május 31-én, Budapesten, a X. kerületi Eiffel Műhelyház előtt.

A Solton 1896. április 16-án született Weisz a magyar elsőosztályú bajnokságban a Törekvés SE színeiben lépett először pályára. Bal bekként és középpályásként tündökölt, tehetségére felfigyeltek a válogatottnál is.

Kiválóságunk hatszoros magyar válogatott labdarúgó hátvéd poszton, majd Olaszországban labdarúgóedző. Edzői munkáját elismerve az edzők fejedelmének nevezték el a korabelisportszakírók.

A világháború borzalmai nem voltak tekintettel Weisz érdemeire, ellehetetlenült a mester, aki először Franciaországban, majd Hollandiában próbált szerencsét. Hollandiában a Dordrecht csapatánál kezdett dolgozni. Csapatával hamar a tabella élére került, de 1942-ben családjával együtt deportálták. Weisz Árpád feleségével és két gyermekével Auschwitzban halt mártírhalált 1944 januárjában.

Szobrát Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Eli Cohen, Izrael Állam külügyminisztere és Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke leplezte le ünnepélyes keretek között.

Gulyás Gergely miniszter méltató beszédében kiemelte: „Mindazzal, amit a sportban elért akkor is szobrot érdemelne, ha sorsa nem volna tragikus. Ugyanez fordítva is igaz, mert emberek millióinak legyilkolása soha nem merülhet feledésbe”.

A MAOIH-ot az ünnepségen Keszler Gábor elnök képviselte.

A szobor Bíró Lajos Munkácsy Mihály-díjas szobrászművészalkotó tehetségét dicséri.

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.