A hitközség friss hírei

A Fény ünnepe az Orthodoxiában

Az 5872. évi Chanuka rendhagyónak bizonyult a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközségben, hiszen a zsidó negyeden belül gyakorlatilag önálló zsidó negyedként funkcionáló közösség november 28-tól kezdődően számos programmal várta az érdeklődőket gyertyagyújtásra és közös ünneplésre.

A minden este, a minche-márivot követően, a 16:30-kor kezdődő programokon a gyertyagyújtások után a legkisebbek örömére november 28-án játékokkal és kézműves foglalkozással, november 29-én egy fergeteges bűvész show-val, míg november 30-án közös fánk készítéssel, arcfestéssel és lufitekeréssel egybekötve ünnepeltünk. December 1-jén a hölgyek az Eshet Hayil Női Klub keretei között jöttek össze, majd 2-án R. Paskesz Zev Tóra tanulásával egybekötött programon vehettek részt az érdeklődők. Chanuka hétfőtől szerdáig az események színvonalát emelte Ráv Ávrahám Jaffe-Schlesinger rabbi jelenléte is.

A chanukai hagyományoknak megfelelő kóser ételkülönlegességekből sem volt hiány, latkesz és fánk várt minden alkalommal kicsiket és nagyokat is, de készült friss sült gesztenye és forralt bor is.

Az eseménysorozat december 4-ével zárult, mely alkalomból a szép számban összegyűlt vendégsereg a Meláve Málka keretében élőzenés vacsoraestéllyel ünnepelt a Dob utcai díszteremben.

Szombat este Deutsch Róbert elnök úr megnyitójában köszöntötte az egybegyűlteket, s kiemelte, hogy a Chanuka csodái mindmáig velünk vannak, ahogyan csoda maga az is, hogy a múlt nehézségei ellenére meghitten és közösen ünnepelhetünk, bízhatva abban, hogy a jövő egyre fényesebb lesz. Ehhez a a Tóra lángjait mindenkinek saját magának is őriznie kell, hogy aztán közösen idézhessük fel újból elődeink csodáit.

A lángokat Itay Tavor izraeli nagykövethelyettes lobbantotta fel, ezt követően pedig a Sober család zenei aláfestésének kíséretében a jemeni konyha különlegességeit ízlelhették meg a vendégek. Jemeni csirkeleves és jachnun hilbe fűszerekkel szerepelt a menüsoron, kézműves parve desszertekkel kiegészítve, melyek a Hanna Garden Glatt Kóser Bistro konyhájától kerültek ki Efrát mesterszakács kezei alól. 

Köszönjük mindenkinek, aki velünk ünnepelt ezen a kiváló hangulatban eltöltött estén és részt vett a hét során a különféle programokon. A freilichen Chanuka!

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.