A hitközség friss hírei

Augusztus 2.: a roma holokauszt nemzetközi emléknapja

„Nem csináltunk semmit, élni akarunk” – a szemtanúk szerint ezt kiabálták a cigányok, amikor 1944 augusztus másodikán egyetlen éjszaka alatt mintegy négyezer romát megölve felszámolták az auschwitzi cigány tábort. Az európai cigányság ezért ezen a napon emlékezik a roma holokausztra, vagy ahogy ők nevezik lovári nyelven: a Pharrajimosra.

A holokauszt magyarországi roma áldozatainak számával kapcsolatban eltérőek a vélemények: egyes kutatók öt-, mások ötvenezerre teszik számukat. A nagy számban megsemmisült iratok megnehezítik a pontos becsléseket. Több kutató szerint azonban nagyobb számot valószínűsít, hogy a zsidósággal ellentétben, a cigányok többségét – miután nem volt semmilyen elvehető értékük – dokumentumok nélkül hurcolták el vagy lőtték bele a falvak szélén sietve megásott tömegsírokba.

Magyarországon 1996 óta tartanak megemlékezéseket a roma holokauszt áldozatainak emlékére. A megemlékezések keretében idén a Holokauszt Emlékközpont és a Roma Holokauszt Emlékbizottság közös megemlékezést tartott az Emlékközpont fővárosi Páva utcai épületében. Emlékbeszédet mondott Zima András, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója és Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos. A kegyeletteljes megemlékezés az áldozatok emlékére gyertyagyújtással fejeződött be.

A MAOIH-ot az eseményen elnöke, Keszler Gábor képviselte.
A történelmi háttérismertető a Múlt-Kor történelmi magazin írása nyomán készült.

 

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.