A hitközség friss hírei

Az első tassi rebe évfordulója

Reb Lőwy Mesulám Feisch jorcájtja

A polgári naptár szerint idén június 27-ére esik Reb Lőwy Mesulám Feisch (1821–1873) nyírtassi rabbi évfordulója, sziván 28.

Jámbor zsidók gyermekeként látta meg a napvilágot, s a chéder után az ország vezető jesiváiba került, így Kisvárdán Ráv Weinberger Ávrahám Jicchák rabbitól, Nagykárolyban pedig Ráv Perls Májer rabbitól tanulhatott.

A jesiva évek után a haszidizmus felé fordult, miután Reb Szafrin Jicchák Eizik Jehuda komárnói rebével volt sorsdöntő találkozása. Tóra-tudását sokáig nem akarta keresetté formálni, de végül először Tégláson lett melámed, majd a kis nyírtassi kíle hívta meg rabbijának, ahol saját jesivát szervezett, s az addig jelentéktelen falu nevét beemelte a zsidó történelem térképére.

Híres volt a kevónéjáról, – aki az idősebb nemzedékből hallotta őt, azt mind azt mondta, hogy úgy imádkozott, mint maga a החוזה מלובלין.

Egy járványban halt meg, melyben a közössége az egész zsidó népért hozott áldozatot látta, hogy a tassi rebe önmagát áldozta fel mások életének megóvása érdekében.

Emlékéből fakadjon áldás!

Mózes Krisztián fotója.

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.

Pészách 5784

Tisztelt Hittestvéreim, kedves Olvasók! A Tóra Fényénél – Sokszínű orthodox zsidó életvilágok a hurbán előtt…