A hitközség friss hírei

Elhunyt Suchman Tamás korábbi miniszter, a magyar zsidó közélet ismert és elismert alakja

Életének 69. esztendejében tegnap – 2023. május 21-én – méltósággal viselt hosszú betegsége következtében távozott az élők sorából Suchman Tamás. Hagyományos iparos, kereskedő zsidó családból származott, a Somogy vármegyei Marcaliban született. „Somogyország” sorsát halálig szívén viselte, 2007-ben megválasztották a Balaton Fejlesztés Tanács elnökének is.

Kérlelhetetlen és következetes baloldali világnézetét politikai ellenfelei is méltányolták. A Magyar Szocialista Párt alapító tagja, 1990 és 2010 között országgyűlési képviselő volt. 1995. március 1-jén a privatizációért felelős tárca nélküli miniszternek nevezték ki, majd miniszterként 1996. szeptember 15-én vette át az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium vezetését Horn Gyula kormányban. 2004-2006 között a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkáraként dolgozott.

 

„Én első- másod- és harmadsorban zsidó vagyok, politikai és vallási hovatartozásomat pedig sosem keverem össze”. Így sommázta politikai ars poeticáját 2005 decemberében, ekkor a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége alelnökévé választotta.

 

1990 decemberében Antall József miniszterelnökkel kezdeményezett találkozót, amelyen két képviselőtársával közösen indítványozták, hogy Magyarország tárgyaljon Németországgal a magyar zsidóságot megillető kárpótlásról. 1993 márciusában Schiffer Jánossal közösen benyújtottak egy országgyűlési nyilatkozattervezetet, amely az idegengyűlöletet, a rasszizmust és az antiszemitizmust ítélte el. Suchman Tamás egy időben betöltötte a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány felügyelőbizottsága elnöki tisztét is.

Suchman 2011-ben megkapta a magyarországi zsidókért díjat, az elismerésben szerepet játszott, hogy sokat tett a vészkorszak áldozatai emlékének megőrzése és a Somogy vármegyei zsidó temetők fenntartása és felújítása érdekében is.

Halálával pótólhatatlan veszteség érte a magyar zsidó közösséget, ezen belül is a vidéki zsidóságot.

Báruch dáján háEmesz!

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.