A hitközség friss hírei

Herczog László zc”l hetedik jorcájtja

בס”ד

A hagyomány úgy tartja, hogy a nagy emberek sábeszkor távoznak a földi életből, épp úgy, mint Joszef, Mose rábénu vagy Dávid hámelech. Herczog László, Reb Jákov Herczog is magára vette már a szombatot, mikor a péntek esti kidustól hirtelen magához szólította az Örökkévaló. S ennek a támuz 21-ének már hét éve!

Reb Herczog újpesti orthodox családba született, apja Herczog Gyula, Reb Slomó Jicchák rabbi volt, aki szmicháját a híres pozsonyi jesivában, a Dáát Szófertől kapta, anyja Klein Klára, Mirjám Rivka volt. A vallásosságot a szülői házban szívta magába, majd Tóra-tudását Sáje Benedikt rabbi pesti jesivájában tökéletesítette. 

Kiválóan lejnolt és előimádkozott, egy másik korszak túlélő öregjei mondtak umájnokat a szebb időket idéző áldásaira és újabb nemzedékek tanultak tőle dávenolni. Működésének fő helyszíne a Dessewffy utcai zsinagóga volt, ahol később megalapította az Or Chádás nevű Talmud központot is, s ahol minden reggel tartott dáf jomi tanulást.

Felmérve a magyarországi vallásos zsidók igényét, 1978-ban Londonba utazott, ahol mohél diplomát szerzett R. Jiszráél Immanuel Jakabovits főrabbitól és R. Jiszráél Brudi Sterntől. Újszülöttek százainak csinálta a bríszt nem csak Magyarországon, de a szomszédos országokban is, mint a környék egyetlen mohele.

1979-ben házasodott össze Judittal, mindenki Jutkájával, akivel két leányt neveltek fel, s akik később számos unokával tették boldogabbá őket. 

Reb Herczog aktív feladatot vállalt az orthodox hitközségen, annak hosszú ideig főtitkára volt, majd Fixler Hermann zc”l 2004-es halála után ő lett a hitközség elnöke, mely pozíciót jóval azon túl is ellátott, minthogy az egészsége diktálta volna.

A Tóra-tanítás és brísz mellett pedig a legnagyobb és legönzetlenebb micvát is magára vállalta, cheszed sel emesz, az elhunytak iránti tiszteletadást a táhárákon vitte végbe. 

A hagyományoknak megfelelően a lehető leggyorsabban, sábesz után, még támuz 22-én eltemették a régi Gránátos utcai orthodox temetőben, ahol együtt zokogott a főváros egész vallásos zsidósága.

Ma, Reb Jákov Herczog hetedik jorcájtjának napján a felejthetetlen emlékű rásekol macévája mellett Jutka állt, körülötte pedig újból minjen imádkozott. 

Emlékéből fakadjon áldás!

R. Deutsch Gábor egy 2002-es írását az áldott emlékű Herczog Lászlóról ide kattintva olvashatják.

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.