A hitközség friss hírei

Ismételt látogatás a Kazinczyban

Moshe Arbel izraeli belügyminiszter csütörtöki hivatalos látogatását követően, – Sábesz kimenetele után – baráti látogatást tett hitközségünkben, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközségen.

Ez alkalommal hosszabban időzött az orthodox nagyzsinagógában, ahol Aryeh M. Rabinowitz rabbi, Oirechman Shmuel rabbi, egyben hitközségünk főtitkára, és Keszler Gábor elnök fogadta.
A hitközség vezetői kiséretében a miniszter megtekintette a frissen akkreditált levéltárat, ahol Bíró Ákos levéltár igazgató, dr. Rosta Márton, a jogi osztály vezetőjének társaságában nyűgözte le a vendéget a magyar orthodoxia egyedi hungarikumaival.

Bíró Ákos beszélt a tervekről, többek közt az alapítás előtt álló könyvtárról, amelynek könyvei jelenleg döbbenetesen elhanyagolt állapotban vannak, pedig sokkal jobb sorsra lettek volna érdemesek, hisz sokszor ezek rendkívül kis példányszámú, a történelmi Magyarország területéről származó magyar rabbik unikális művei, melyekből alig maradt fenn néhány létező példány.

A magas rangú vendéget talán az úgynevezett budapesti Talmud kinyomtatott, de terjesztésre soha nem került példánya nyűgözte le, megismerve történetét, hisz amíg Európa már lángokban állt és a zsidók a túlélésért küzdöttek, addig 1942-43-ban Budapesten az orthodox rabbik egy új Talmud szerkesztésén dolgoztak.

Ezt követően a miniszter és kísérete meláve málká, azaz szombatbúcsúztató vacsorán vett részt a Hitközség vezetőivel.

 

MAOIH hírek
A hitközség friss hírei
A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hivatalos közleményei és legfrissebb hírei.